Personene rundt meg

I en travstall er man avhengig av folk som brenner for travsporten. De ansatte må trives. Og man bør ha et miljø der folk strømmer til. Det er da vi også kan få fremgang og rekruttering til sporten. Hesten skal stå i sentrum. Sammen med mange gode diskusjoner og en kaffekopp innimellom. Det er veldig mange folk som er tilknyttet stallen. De faste ansatte er per nå Ida Jansen og Dina Wesøy. De får 2 velfortjente prosent av det passhestene løpene inn. Det går naturlig nok av min andel på trenerprovisjon, og ikke eierene. Det ligger intervju med Ida og Dina under her. I tillegg har eg en god del folk som er innom og kjører hest eller deltar på andre ting rundt stallen. Kan fortelle at vi har ei ny ansatt på vei inn. Den ansatte vil bli presentert i løpet av noen få uker. Dette er en rutinert person som også har kjørt løp. Blir utvilsomt veldig spennende. Eg har såpass mye unghester som krever langt mer tid enn en løpshest. Vi må derfor regne flere ansatte per hest enn en mer tradisjonell travstall. Eg ønsker at organisasjonen skal bli så god. At eg f. eks kan dra noen dager til de beste trenerene i Norge eller Sverige. Lære og plukke opp ting. Ta med meg noe av dette og dele med de ansatte. Uten at dette går utover stalldriften. Trav er ferskvare og man må følge med på nye ting som kommer. Her er en kort presentasjon for de som er med mye i min stall:

Tom Helgensen er turnus arbeider og kjører hest når han er hjemme, stort sett hver dag. I stallen går han under navnet Tom Cruise. Tom er også eier av sin egen Champs Elysees som står i hans trening oppstallet på Inntjore. Han er også med på andelshest i stallen.

Alf Andreas Olsen alias Dias the driver er med i stallen flere dager i uken. Han er også hesteeier i stallen. En rutinert hestekar som tilfører stallen kunnskap.

Sandra Gjeruldsen er fast på stallen hver Mandag. Og jobber helger. Ei jente som brenner for trav og hest. 

Kamilla Wallin Berthelsen er fast med i stallen Tirsdager og Torsdager, samt hun kommer litt innimellom. Pliktoppfyllende jente. Tøff jente som går godt sammen med hestene. Kamilla kommer til å lære mye hos oss i fremtiden.

Ida G. Thompson er samboer med meg. Hun er fast sjåfør på Golden Daiquiri. Hun er oppvokst i en travfamilie på farsiden. Datter av mannen bak Scott Iran, Helge Gundersen. Ida rir også montèløp. Og vist seg som et talent innenfor denne grenen. Hun har ridd først i mål 7 ganger på 80 forsøk.

Preben Haagensen har en viktig rolle i stallen. Han er fagmessig sterk med hest og flink med maskiner. Han bruker mye tid på preparering av løyper. Har en 3 åring han trener selv på stallen. Som alltid har han ambisjoner med hestene han trener. Preben har også klassiske triumfer med egentrent hest, Valla d`Estino. Hun var trent på Inntjore fra 2 års sesongen. Preben er engasjert når det gjelder travhest og liker en god diskusjon.  

Ingrid Harbo er også ei gladjente som er jevnlig innom stallen. Hun rir litt på stallhestene av og til.

Nils Ivar Helledal er også jevnlig innom stallen. Han har mye med Kringeland Enok å gjøre. Dette er Nils Ivar sin favoritthest på stallen.

Tellef Magne Aagre "Teffi" har også vært vært med i travet i en mannsalder. Han var medeier i VM hesten og flere ganger NM vinner Scott Iran. Teffi er fin å rådføre seg med. Teffi kan mye om forskjellige ting. Og hjelper til med alt til punkterte dekk til snekkerarbeid.

Ragnar Krosshøl er også delaktig i stallen. Han kan også mye om det meste. Lurer man på noe håndtverksmessig. Er Ragnar bunnsolid.

Silje T. Gundersen passer på oss. Hun holder orden på ting. Og holder oss i ørene. Ei strukturert politidame som ikke liker rot rundt seg. Hun er heller ikke typen som liker å sitte i ro. Om hun er ute og går. Har hun stort sett noe i hendene. Hun ser også til at ikke vi sløser med strøm o.l. Datter av travets store far på Sørlandet gjennom en årrekke, Kristen T. Gundersen. Mannen som også har bygget opp mye av fasilitetene og stallen eg driver på. Silje trener egen hest. Var i sin tid også en svært god kusk. Står bokført med 74 kuske seire. 

Ernst Karlsen er innom stallen og behandler hestene hver Mandag. Han er flink til å finne ting hestene sliter med. En mann som også har levert svært bra som trener av egne hester. Ikke tilfeldig.

Per Otto Aagre er stallens hovslager. Også en mann med mye hestekunnskap. Det har han også vist gjennom flere egentrente hester.

Ida

Ida Jansen og Boen Odin

Hva er din bakgrunn når det gjelder hest?

Jeg fikk min første ponni traver når jeg var 6 år. Og så kjørte jeg ponnitrav når jeg var 8 år. Så fikk jeg min første travhest når jeg var 14 år. Den het Racing Goal. Det var ingen stjerne, passet fint på lokalkjøringer. Har alltid vært i miljøet. Både min far og farfar har holdt på mye med hest. Montelisensen tok jeg når jeg var 16 år.

Alder?

Jeg blir faktisk 23 år i dag den 28. Februar.

Hvordan ser en arbeidsdag ut for deg hos Stall Kringeland Eriksen?

Begynner 06.30. Gjør alt stallarbeid frem til kl 08.30. Kjører deretter frem til lunsj stort sett. Deretter blir det stell av hest utover ettermiddagen. Vi prøver å være ferdige til kl 16.00.

Hva er det beste med å jobbe med hest?

Arbeide med det man liker aller best hver dag. Og ingen dager er like. Man må samtidig være aktiv, noe jeg trives med.

Hvordan føles det når en passhest leverer en topp prestasjon i banen?

Det er utrolig stort. Det er det man jobber for hver dag. Da føles det spesielt når hestene leverer det lille ekstra som kreves for å vinne.

Hvilke passhester har du?

Escada B.R, Got You B.R, Skogvin Balder, Reime Kongen, Skeie Trym, Biffmann Ø.K, Skjetnefaxa, Chili Volo og Bork Viking.

Hvordan er Johan som sjef?

Johan er snill. Men vet hva han vil. Som sjef er han likevel rettferdig. Og stiller opp dersom vi lurer på noe. Han hører også på hva vi har å si.

Hva liker du best, kjøre eller ri?

Jeg liker begge deler. Men jeg liker nok best å ri. Håper også å kunne ri litt montè fremover. Gjerne med en stallhest. Hadde vært gøy vinne med en av dem.

Hva er din drøm løpsmessig med en passhest?

Det er å ha en passhest som er med i kriteriet eller derby, hadde vært utrolig stort.

Og tror du at du har det i år?

Ja det tror jeg. Jeg har flere hester som kan være aktuelle ift dette. Det er bare å se på passhest listen min det 😊

Hva gjør Ida om 5 år?

Da håper jeg at jeg har en utdanning. Jeg trives veldig godt i den jobben jeg har nå. Men satser på en utdanning. Men kommer alltid til å drive med trav i en eller annen form.

Dina

Dina sammen med Kolnes Tom

Hva er din bakgrunn når det gjelder hest?

Begynte på rideskole da jeg var 11 år til jeg var 17 år. Begynte deretter med egentrening av hest.

Hvor gammel er du?

Jeg er 19 år.

Hvordan ser en arbeidsdag ut for deg hos Stall Kringeland Eriksen?

Kommer i stallen kl 06.30. Forer, gjør reint for hestene, slipper ut. Deretter begynner vi å kjøre rundt kl 08.30. Og kjører deretter hester til rundt lunsjtider. Deretter bytter vi hester i hagene. Og bruker ettermiddagen på stell og kos med hestene.

Hva er det beste med å jobbe med hest?

Mestringsfølelsen betyr mye, man slapper av når man er rundt hestene. Jeg trives bedre sammen med hester enn med mennesker.

Hvordan føles det når en passhest leverer en topp prestasjon i banen?

Føles rett og slett helt fantastisk. Da føler man at man har gjort så godt man kan. Og at hesten trives.

Hvilke passhester har du?

Kolnes Tom, Kringeland Enok, Nesvik`n Johan Herbjørn Jr, Tysvær Matti og Explosive Turbo.

Hvordan er Johan som sjef?

Han er en god sjef. Han viser god forståelse. Har veldig godt humør. Han sier aldri nei. Og stiller opp dersom vi lurer på noe.

Hva er artigst, kjøre eller ri hest?

Jeg liker faktisk best å kjøre hest på en travstall.

Hva er din drøm løpsmessig med en passhest?

Vinne ett storløp. Jeg føler jeg har passhester blant unghestene som kan være med i disse storløpene i år.

Noen spesiell hest du vil trekke frem ift dette?

Nesvik`n først og fremst. Han har jeg nok et spesielt øye til på mange måter. Og tror dette blir min beste passhest i 2018.

Hva kjennetegner nettopp Nesvik`n, hvorfor blir han best?

Det er en veldig klok hest. Han er kald i oppførselen. Har et fint trav, fin kropp. Og han har fått mye trening fra dag en.

Hva gjør Dina om 5 år, skal hun satse videre på hest?

Ja jeg skal definitivt satse videre på hest. Enten videre på trav. Eller terapi ridning. Der man jobber med avlastning for handikappede/funksjonshemmede.