Treningsrapporter klare, helgas starthester

Bork Viking helt til venstre, Birk Rigel i midten og Tysvær Matti til høyre.

Vært litt variable forhold denne uka. Men ok for vanlig trening. Ble dessverre ikke noen baneøkter på 2 åringene. I og med banen har vært litt klinete. Vi får satse på en tur mellom jul og nyttår.

I morra er det finaler på Bjerke. Eg er så heldig å sitte opp bak Charm Elden. Står i spor 10 bak bilen. Han er rask ut, så håper å havne i en grei posisjon. Trener Cathrine H. Andersen mener han er i form. Og det vil ikke overraske om han er. Har holdt han i slag lenge. Vinne blir nok tøft. Men kan være et stykke fremme, om vi får det rette løpet.

Til Søndag er det hjemmebane. Eg drar på en 5 dagers ferie til Gran Canaria. Ikke hatt ferie til nå i år, så greit å legge inn en helt på tampen av året. Stallen vil uansett gå som normalt. Hvor Ida, Cecilie og Dina holder det hele i gang. Boen Odin kommer ut sammen med mester Høitomt. Normalt blir Magnums Othello for god, så kjemper nok om plassen bak han. Men man vet aldri med Høitomt. Plutselig kan hesten dukke opp helt der fremme. Ida er iallfall fornøyd med hesten i trening. 

Kringeland Enok kommer også ut. Han er også kraftig kuskeforsterket. Åsbjørn Tengsareid sitter i vogna. Fint spor, og overkommelig motstand. Håper han holder seg på beina og gjør et fint løp. Er nok i bedre slag enn de siste startene viser i programmet.

Traven blir å regne med fremover!

Kringelandtraven med flott comeback etter startgalopp (foto: Oppasser Ida Jansen)

Forus i dag. Edson Boko som trenes av June Leire var først ut. Innledet utvendig leder, krøp ned i rygg. Som etterhvert ble til 3 innvendig. Fikk litt for langt frem til hestene foran. Men avsluttet solid til 3 plass.

Deretter var det Kringelandtraven som gjorde comeback for oss. Vært hjemme hos min far en periode etter skade. Han har gjort en solid jobb. For Traven fungerte bedre enn på lenge. Feilet like etter start. Og tapte endel posisjoner på det. Ble sittende som 10 hest. Og følte det var mest fair å gi han et snilt løp. Angrep 400 meter igjen via fjerdespor. Avsluttet flott til tredjeplass. Viser at han blir å regne med fremover.

Neste fra stallen som kommer ut. Er Boen Odin og Kringeland Enok. Har bevilget meg 5 dager ferie i 2017. Så blir ikke å finne i banen fra Søndag til Fredag. Skal også kjøre Charm Elden i til Lørdag på Bjerke. Finale løp i kaldblodscupen. Med 125000 kr til vinneren.

Åringsgutta i lek (Foto: Dina Wesøy)

L.B Valborg, med Bork Viking bak (Foto: Dina Wesøy)

Fantomet, med Tysvær Matti først (Foto: Dina Wesøy)

Birk Rigel i vogn

Golden Daiquiri og Ida G. Thompson på vei innover i skogen

Fin Lørdagskveld, nr 36 i boet!

Lørdagen var eg i banen. Begynte med en lånehest fra Jeanette Marie Dagsvold. Høwingssilberfeil gav nok mange tilskuere Greyhound assosiasjoner. Varmet fint. Så fikk forhåpninger. Kjørte frem og la litt trykk på leder, som ikke ville slippe. Etterhvert måtte leder kaste inn håndkleet. Da stakk vi unna. Ble en ekte sørlands duell med Vidar Tjomsland og Dante Kievitshof. Synes min hest fortjente seieren, etter et tøft løp. Kuskeseier nr 36 for året, hvor det var den 6 seieren med en varmblods.

Deretter var det stallhesten Tangen Milla, som var egentrent. Fløt fint for henne, så kjørte etterhvert frem. Med fasit i hånd skulle eg nok sittet litt til. Da tror eg vi kunne vunnet løpet. Uansett, gjorde et flott løp. Men travet tross alt et bra løp. Tror vi har funnet ut mer og mer av henne, etterhvert som vi har blitt kjent med henne. Spesiell dame.

I siste løp lånte eg en lokak hest. Sky Grande G.G. Kjørte til tet her. Og fikk dempe mye. Burde strengt tatt holdt unna, for at han skal få toppkarakter. Uansett, en andre plass kan man ikke henge med hodet av.

Neste hester ut er på Forus til Tirsdag. Edson Boko skal eg låne av Kjell Terje og June Leire. Varslet litt form sist. Tok opp fra start, og ble sittende innvendig for Pål Buer. Satt bak rygger som ikke gikk så veldig. Men hadde bra fart i mål. Dårligere klasse på løpet til Tirsdag. Så det kan gå. Har også med stallhesten Kringelandtraven denne dagen. Virket fin i hurtigarbeid forrige uke. Men mangler nok litt før han er i skikkelig form. Står fint til denne gangen, og løpet er greit. Kan kjempe helt der fremme tror eg.

Åringene fungerer fint

Åringene skritter opp en ny bakke for første gang (foto: Dina C. Wesøy)

I år har vi et vel så sterkt lag med åringer, som et vi hadde med kullet i fjor. Kaldblodsåringene utgjør hestene Fantomet, Tysvær Matti, L.B Valborg og Bork Viking. I dag la vi på mengden for kaldblodsene litt. Slik at de må gå der 2 åringene nå får intervaller på Tirsdagene. Det vil si en liten kort bakke, ei slette og ned en liten bakke igjen, før vi snur. Vi kjører ikke pulsen høyt på dem enda, naturlig nok. Blir spennende å se hvordan kullet blir. Med litt endringer fra i fjor. Med egne bokser og litt andre løyper på et tidligere tidspunkt. Varmblods laget utgjør Chili Volo, Golden Daiqiuri og Explosive Turbo. Åringen til Helge Gundersen, Fata Morgana er også med og samtrener innimellom. 

 

Julebord

Julebord

Julebord

Reime Kongen

Bork Viking

Bra helg

Denne helga var virkelig bra. Først Julebord med hele 60 stykker. Eiere, familie og folk som er med på stallen deltok. Og gjorde dette til en veldig trivelig kveld.

Løp på hjemmebane i kveld. Først ut var Reime Kongen (oppasser Ida Jansen). Oppførte seg fint. Og som meldt på forhånd kjørte vi rundt 1,40. Det gjorde han på en grei måte. Var rolig underveis og oppførte seg som vanlig greit. Veldig fornøyd. Kommer til å fortsette sin fin utvikling han. Så var det løpene. Som meldt på forhånd hadde eg god tro på Årdals Blesa (oppasser Cecilie Lomeland). Hun vant lett og fikk med seg 30000 kr. Tangen Milla (oppasser Ida Jansen) var ute i samme løp. Hun sliter de første meterene i løpet. Og fikk litt trafikkproblemer underveis. Travet egt et greit løp når hun fikk lagt seg til.

Ellers lånte eg Fabian BR av Per Otto Aagre. En flott hest. Vi kjørte i rygg til ut av siste sving. Og satte inn turboen etter dette. Vant lett med krefter igjen. Var flott stil på hesten i kveld. Mer moro venter for Per Otto og Fabian Br fremover. 

Det gjelder å ha en god plan for hver eneste dag

I morra er det Torsdag. En helt vanlig dag i stallen, hvor mange hester skal trenes. Dagen starter med å se over at alle hestene har det bra. Spist det de skal over natta. Og ikke minst gi dem frokost. Deretter setter vi i gang med å slippe hester ut i hagene. Og gjøre reint i boksene hos hestene. Når dette er unnagjort. Begynner det artigste, trene hestene. Vi kjører første tur før kl 09.00. Deretter kommer turene på rekke og rad. Samt skifte av hestene som er ute, rundt lunsjtider.

Siste hest som var ilden fra stallen var Kringeland Enok. Løste ikke som han bruker. Og var deretter uheldig med litt for trang kjøring etterpå. Da ble det galopp, sånt skjer. Nye tak. Neste hest ut er Boen Odin på Jarlsberg til Fredag. Han har trukket spor 12. Og er nok avhengig av litt fart underveis, om han skal gjøre seg gjeldene i fremste rekke. Men formen er oppadgående. Og var flink til seier sist. Når det gjelder hestene som eg skal kjøre til Søndag. Kommer det mer info om hvordan eg vurderer dem i løpet av morradagen.

Her jobbes det for å holde topp forhold

Denne årstiden er spesiell. Været skifter stadig. Fra minus til pluss grader, pluss til minus rader, regn til sol etc. Eg er heldig, som har med folk som kan dette. Og brenner for at det skal bli skikkelig forhold for hestebeina. Bare i helga har Preben Haagensen brukt 8-10 timer i traktoren. Vi som trener flere hester. Kan dermed bare sette oss opp bak hestene, og gi gass:) I og med det skal kjøres litt løp den kommende uka. Har endel av unghestene blitt trent denne helga. Liten tvil om at det er artigere å sette seg opp bak hestene, når man har fint underlag å kjøre på. Skaderisikoen og veterinærbehandlinger på hestene, blir nok også mindre. Om forholdene er optimale.

Nye treningsrapporter, neste ukes oppsitt

Tidligere derby finalist, Røster. Er en av hestene eg sitter bak til uka.

Treningsrapportene på hvert enkelt hest ligger ute. En uke hvor det har vært hardt/bløtt skiftevis. Endel av 2 åringene på banen. Og åringene er flyttet. Føler eg kan gi dem bedre forhold treningsmessig på Inntjore. Løypene blir jobbet mye med. Det er grunnen til at dem ble flyttet før. Kombinert med at det er en fordel å ha alt på en plass.

Litt oppsitt til uka. Først ut på mandag er Kringeland Enok. Løp med sportrapp, spor 4 bak bilen. Kjører til fra start, virker fin i trening. Ble litt i piggeste laget bak bilen sist. Regnes med god sjanse til å være med i toppen. Så er det Forus på tirsdag. Først skal eg kjøre V.P`s Victory for Lura familien. Så han i løpet sist, hvor han kom ut etter lang pause. Travet et fint løp, manglet det lille ekstra på slutten. Så løp i kroppen har nok gjort godt. Er rask ut og lettplassert. Trippel er ikke umulig. Så er det Røster. Han skal eg kjøre for min tidligere arbeidsgiver, Kåre Refsland. Er flere ting eg har tatt med meg videre fra han. Og tenker på når eg trener hest. En mann som har rigget til utrolig mange gode hester. Tin Tveiten, Neslands Loke, Eng Svarten, Rapp Best, Røste Bo, Against The Sun, Italiano etc. Om man går inn på hestene. Ser man ofte at de ikke har så voldsom rad. Helt til man kommer til de gjorde debut på Forus/Bergen. Da ender de plutselig opp med en masse et tall i raden. Og presterer på et høyt nivå over lengre rid. Det er ikke tilfeldig. Kåre er veldig dyktig på å vite hvor mye han skal trene en hest. Samt holde formen på dem. Han har også veldig orden på stallen og tingene sine. Når det gjelder Røster. Så var han ikke helt på topp sist. Var balansert litt annerledes enn tidligere. Og det slo kanskje ikke helt heldig ut. Møter gode hester på Tirsdag. Men havner vi rett på det fra spor 7. Og han er som han var før pausen. Så kan han nok være med der fremme.

Hvilken oppassere står bak hestene?

Klikk på bildet for å se hvem som står bak hvem.

Nå som det er kommet inn nye åringer. Ble de også tildelt passhester. Det er selvfølgelig ønsker om hvem som kommer til hvem her. Jentene har plukket ut sine favoritthester. Noen med kanskje mer eller mindre ønsker om, enn andre hester:) Prøver å tilpasse det så godt som mulig. Ingenting er bedre enn dersom hesten får en oppasser, som har ønske om å ha nettopp den hesten. Oppasseren får i mange tilfeller alt for lite oppmerksomhet når en hest gjør det bra. Uten dem, hadde det ikke kommet ut mange vinnere fra verken min eller andre staller. At de pleier hesten, får den til å føle seg vel, følger den opp. Har mye å si om man skal lykkes. Ordningen med passhester har fungert bra. Selv om eg var litt skeptisk til løsningen. Var også inne på om man ikke skulle ha passhester i det hele tatt. Fordelen med dette er at man kanskje jobber enda bedre som et lag da. Mens med passhester blir det litt mer ditt og mitt. Men det positive er at hver og en har eierskap over hestene de har ansvaret for. Slik at alle hestene får den oppfølgingen de skal ha.

Så lenge ordningen fungerer slik som nå kommer eg til å holde på ordningen med faste passhester. Lag moralen blant jentene og meg selv, føler eg er veldig bra om dagen. Jentene gjør en veldig bra innsats med hestene. Stemningen er god. Om eg føler lag moralen forsvinner, og det blir for mye mitt og ditt blant oppasserne. Så kommer eg til å prøve ut ordningen uten faste passhester.

 

Reime Kongen og Skeie Trym på bane 21. Nov

Banejobb 21. Nov på Sørlandets Travpark. Kjørte 44 på 3000 meter. 36 avslutning. Reime Kongen veldig fin. Skeie Trym litt ufokusert, men fin.Fine på puls underveis, og falt raskt etter jobbet. Johan bak Skeie Trym, mens Ida Jansen kjørte Reime Kongen. Nok et tospann fra 2 års kullet som virker til å være i rute mot 3 års sesongen.

Orion og Skjetnefaxa på bane 20. Nov

Disse to var på banen for første gang på lang tid . Vi fikk de svarene vi ville også her. Varmet godt. Og kjørte en distanse på 2300 meter. Går 45 på 2300 meter. Og avslutter i 37 fart. Solid inntrykk også her. Ida Jansen kjørte Skjetnefaxa og Nesvik`n. Tipper det var i ren lykkerus. Eg kjørte nemlig hesten hennes, Boen Odin først over mål i går. Nok et Bork Odin avkom som vinner løp sammen med meg. Tror Boen Odin er en hest med fin utvikling i. Også dette er en hest som holder til Inntjore. Ida trener selv. Og har gjort et flott stykke arbeid med Boen Odin. Som er blitt mye renere i travet, og ikke så tråkk som han var tidligere.

Biffmann Ø.k og Nesvik`n på bane 20. Nov

Vi varmet godt og kjørte litt over 3000 meter med disse to. Fine på puls, mye å gå på. Begynner å slippe seg skikkelig. Går 43 siste 2200 meter og avslutter i 35 fart.

Hva har vi i vente?

Moe Odin sønnen Nesvik`n er en av 2 åringene vi venter oss endel av i 2018.

Snart dobler vi antall starthester. Flere av 2 åringene er skikkelige i rute i forkant av debut sesongen. Det ligger oppimot 1000 timer med trening og pleie bak hver hest den dagen den debuterer. Da må vi naturlig nok ha en plan på dette. Hva kan spillere, eiere, oppdrettere og andre vente seg fra kullet? Hvilken type trener er eg i forhold til dette? Trenere velger ulike strategier her. Noen har satt hestene veldig opp tidlig. Mens andre lar hestene utvikle seg i takt med løpene. Og setter ikke voldsom fart på hestene i trening. Begge deler har naturligvis sin fordel. Har man en god hest, som har lett for det. Kan man vinne mange løp bare på respekt, dersom den har gjort en «dunder» debut. Ofte ser man at disse hestene er borte når de store pengene skal deles ut. En ting er nok at de andre har fått utviklet seg på en litt annen måte, og dermed hentet lengder på den/de som var så god tidlig. Kan også hende at den treneren som har en litt «seinere» hest, ikke har gjort så mye annerledes treningsmessig underveis. Og dermed bygd opp en robust hest man kan holde formen på utover høsten. Psykisk kan det også være en fordel, om man har kjørt mange fine løp med hestene. Slik at de yter det lille ekstra når de større løpene kommer. Årets Kriterie vinner Valle Ask, Derby vinner Will Prinsen, Biri oppdrettningsløp vinner Lome Diamant, Hoppe kriterie og Oaks vinner, Karmland Anna, Biri oppdrettningsløp vinner Mjølner Torine har alle noe til felles. Ingen entret banen med seier. Tipper det henger sammen med at de ble trent på skikkelig vis denne perioden de debuterte. Og kjørt med fin hånd i løpene.

Hvilken strategi velger eg med mitt første kull i banen? Alle hestene i kullet er naturligvis ikke klasseløpshester. Men føler meg ganske sikker på at det finnes noen der. Kommer uansett til å gjøre det beste for ethvert individ. Noen hester vil dere nok se relativt tidlig i banen. Det blir en typevurdering hvem som kommer i gang først. Flere av hestene kunne eg nok også satt skikkelig opp. Og skapt overskrifter for virksomheten med mitt første kull. Det er ikke målet, tror verken meg eller eier(e) vil være tjent med det på lang sikt. Flere av hestene har kostet en del i innkjøp. Og deretter har eier(e) brukt mange penger på treningsavgifter etterpå. Da sier det seg selv, at det er løpene med de store premiene vi sikter mot. Alt annet vil jo være en merkelig strategi. Har som mål at minst 6 av disse hestene skal tjene 50000 kr eller mer. Noen skal naturligvis ha et betydelig seks siffret beløp når 2018 sesongen avsluttes. Visst ikke har vi feilet. Treningsmessig kommer eg uansett til, og ikke gjør så mye forskjell om de går løp eller ikke. Det er senere i sesongen, vi virkelig skal ha sving på dem. Samtidig som eg også gjerne vil ha en god 4 års sesong på hestene. Rovdrift gjennom hele 3 års sesongen tror vi derfor ikke vil være veien å gå i forhold til det. Vi må trene og starte i de rette løpene. Når løpene skal kjøres, skal også hestene bli kjørt med en fin hånd. Om det skulle være en hest, som er mye bedre enn konkurrentene. Kommer dere ikke til å se Kringeland Eriksen kjøre fra feltet med 50 meter liksom. I min verden, har det ikke noe for seg med en unghest!

Fantomet

Explosive Turbo

Bork Viking venter på frokost

Tysvær Matti venter på frokost

Nybygg Inntjore

Samling med Golden Daiquiri

Skeie Trym, Biffmann, Nesvik`n og Reime Kongen

Disse gikk oppvarming til Kilebunnen. Deretter 4 drag i Hesthagen. Totalt 1,6 mil.

Kolnes Tom

Kolnes Tom og oppasser Dina.

Reime Kongen som har med Sølvi Ertnes på tur

Preben Haagensen holder orden på underlaget