Orion, Skjetnefaxa og Reime Kongen

En lite utdrag fra dagens økt

Skeie Trym, Nesvik`n og Biffmann

Her er liten film fra deler av dagens økt. Planen er at endel av 2 åringene skal på banen neste uke. Vi kommer til å filme dette.

Tviler på man får bedre soveromsutsikt, iallfall ikke som travtrener!

Bildet fra soverommet. Herlig å se unghestene nyter livet. Både med lek og avslapping innimellom.

Fremtiden min skal ligge i unghester. Det ble bestemt lenge før eg startet opp som travtrener.  Eg har derfor investert ganske mye penger på egen hjemplass ift dette. Eg har et småbruk like ved Frivoll travbane. Småbruket kostet en del i innkjøp. Men ift hva som skal satses på i fremtiden. Er «bruket» perfekt for meg. I vår/sommer har derfor dette blitt rustet opp. Jorda er blitt sådd på nytt. Har satt opp gjerder rundt jordet. Og skilt det av med en avdeling for hopper og hingster. Naturligvis har begge avdelingene egen inneplass. Her skifter vi jevnlig ut halm.  Har bygd egne forkrybber for hver hest, slik at de får i seg det kraftforet de skal ha. De får kraftfor tre ganger i døgnet. Per Oktober får dem 1 liter a 3 ganger i døgnet. Her kommer vi til å øke etterhvert som man trener mer, naturligvis. Når det gjelder høy. Så har vi ganske nylig kjøpt inn forhekker med tak. Slik at høyet holder seg fint. Gir unghestene litt mer proteinrikt høy, enn de som står på Inntjore. Har også bygd på deler av uthuset. Slik at man står under tak og seler opp hestene. Det er også lagt på nye masse rundt, slik at hestene og folk går på et bra underlag. Alt dette har naturlig nok kostet en del penger. Men det er en klar fordel å ha unghestene tett på der enn bor. Slik at man har god kontroll på dem. Rent praktisk er det også greit å kunne starte dagene med dem. De aller fleste er for vogn nå. Og jogger 3-4 Km på Frivoll Travbane. En veldig grei plass å kjøre inn unghester på. Nytt med kullet i år, kontra i fjor. Er at de kommer til å bli flyttet til Inntjore, og få en egen boks på et tidligere tidspunkt. Er derfor nylig ferdig med bokser der oppe. Slik at de er klare for flytte inn på egen boks rundt nyttårstider. Alt selvfølgelig litt avhengig av hva for en type vær vi har i vente. Rent treningsmessig, når hestene skal begynne å trene litt mer kvalitet. Så holder nok løypene der, en høyere standard. Det er iallfall inntrykket av 2 års kullet og løpshestene etter de ble flyttet i vår. Og ser det nok som en fordel om vi kommer i gang enda tidligere der oppe. 

Går du til legen når du har problemer med tennene?

En av de to unghestene som har vært på besøk hos vetberven.no

Travtrener er stort sett en 7 dagers uke, med lengre dager enn 7,5 timer. Heldigvis ser man ikke på dette som en jobb, men en livstil. I dag (Lørdag) lastet eg bilen og satt turen til Vanse. Har ellers kjøpt meg ny hestebil. Prøvd å finne en fornuftig bil. Både mht praktiske løsninger og pris. Det er viktig at eg kan levere en pris til kundene som er lavest mulig. Samtidig som hestene blir fraktet på en best mulig måte. Dette kan avgjøre hvor man står på pallen etter løpet. Bilen er romslig, man sitter godt. Hestene står godt, det er kamera i bilen. Slik at man kan overvåke dem. Og man har et hingsteskille på bilen.

Øyvind Berven er tannlege på hest, og en ener på det området. En av de aller første turene med den nye bilen gikk altså dit.  Berven benytter moderne tannlege utstyr, basert på instrumenter fra human tannlegemedisin. 

Med tanke på at hestens munnhule er mer kompleks enn vår egen, sier det seg selv at hesten bør besøke tannlegen regelmessig for like grundig undersøkelse. Tennene er det essensielle for et godt næringsopptak. De påvirker også prestasjon og smidighet. Låsninger, stivheter, adferd og bitt problematikk viser seg ofte å ligge i hestens munnhule.

 

 

 

 

Fin start på dagen med åringene

Her ser dere noen av åringene fra morgen start. Karmøy Prinsen og Kringelandsjehu i det første klippet. Mens L.B Valborg og Fantomet gikk sammen i det andre. Siste er er Sky Bello G.G og Golden Daiquiri. Eg og Sandra er endel kjappere til å komme oss opp om morraen enn de som filmer. Så derfor fikk vi ikke med alle puljene som gikk sammen. En fin start på dagen med disse. For å se bevege seg over til de råspreke 2 åringene vi har i stallen utover formiddagen. Er ikke feil. Begynte på akkurat samme tidspunkt med dem, som med disse åringene i år. Og når vi ser hvor mye 2 åringene har utviklet seg. Så er det veldig stimulerende å begynne med ett nytt åringskull! Alle de nyeste hestene har fått egne sider. Så klikk dere inn på dem om det er av interesse. Dette er nok den mest spennende og komplette stall listen eg har hatt siden oppstart. Hester i alle kategorier.

Chili Volo og Bork Viking er ankommet stallen

I dag fikk både hoppene og hingstene fint besøk Toppstammede Chili Volo etter Maharajah entret hoppe flokken. Mens Bork Viking kom inn blant hingstene. Begge flokkene fant seg til rette. Mer info om de nye hestene ligger på deres egne sider. Begge disse åringene ble kjøpt inn under årets klasseløpsauksjon. Utvilsomt to veldig spennende emner. Både stamtavle og individmessig.

Ny hest ankommer, ny viktig brikke med på laget!

Ida Jansen er ny ansatt, her ser dere henne i banen som montèrytter.

I dag kommer det inn ei ny spennende hoppe på stallen. Solmyr Frida er navnet. Hun er etter Horgen Tore og Mjølner Lotta. Hun kommer med andre ord fra det solide Mjønerød slaget. Jærvsøfaks er morfar. Far/morfarkombinasjonen er ei "bombe". Brenne Rødi, Teddy Gutten Støen, Jærvsø Tore er eksempler. Horgen Tore virker til å svare veldig godt på Jærvsøfaks som morfar. Og helst ikke Elding blod inn på morlinjen i et avkom etter han. Morlinjen som nevnt er sprek. Mor er i tillegg innavlet på Troll Jahn (akkurat som Teddy Gutten Støen). Mormorsmor Mjølner Sota er stammor til  Mjølner Troll, Mjølner Faks og flere gode Mjølner hester. Går vi enda lenger tilbake i morlinja. Så finnes det enda flere topphester og nevne. Skal få ut en film av henne når hun er ankommet. Hun er forøvrig tilsalgs. Og bør også være et spennende avlsobjekt etter en løpskarriere. Også et pluss at hun er Moe Odin fri ift den biten.

Ellers har eg en liten utlukkelse. Derfor stille rundt meg i banen, inntil helga kommer. Da er planen at noen hester fra stallen skal ut. Hommes Ferrari har ellers forlatt stallen. Følte ikke vi fikk han til slik vi burde. Og for meg er det viktig at man driver en troverdig virksomhet ovenfor kunden. Man må ikke være redd for å stikke fingeren i jorda av og til. Og si man ikke får det til slik man burde. Man har et ansvar ovenfor kunden. De bruker mye penger på dette. Om eierene eller andre klarer å få han til. Kan de få det mye moro med Hommes Ferrari fremover.

Har ansatt ei ny jente på laget. Ida Jansen fra Birkeland. Ei hestevandt jente som også har montèlisens. Glad for å ha henne med. Hun har kjøreerfaring, kjenner til hestefaget og trav. Flink til å stelle hest. Tror Ida kommer til å bli et viktig tilskudd til stallen. Liten tvil om at vi har viktig jobb foran oss fremover. Begynner å bli ganske mange 1 og 2 åringer som skal gjøres skikkelig klare før løpskarrierene deres starter!  

Nybygg Inntjore

Samling med Golden Daiquiri

Filmer av 2 åringene, som virkelig begynner å bli noen glidere

Det har vært litt stille her i det siste. Ferie, arbeid og reisevirksomhet er grunnen til det. Men vi mener fortsatt det er viktig å supplere eiere med bilder/film. Og vil derfor prøve å legge ut jevnlig med film fra treningene igjen. I dag startet vi dagen med 2 åringene. Flere av disse har vært få skjær i sjøen med. Og de har virkelig fått bygget opp krefter. De dagene det er er fine forhold. Og man slipper dem til på rettstrekket. Merker man også at de er i ferd med å slippe seg veldig tidsmessig.De siste dagene har det høljet ned med regn. Så ikke strøkne forhold i dag. Men likvel veldig ok forhold å trene unghestene på. På første film ser dere Skeie Trym, Biffmann Ø.k, Nesvik`n og Reime Kongen. Disse var totalt ute på en 1,6 mils tur i dag. Og fikk 4 drag i hestehagen tilslutt. Det takler de veldig greit, etter flere måneder med gradvis økning. Deretter var Korrappen og Skjetnefaxa ute. I og med de er litt nyere på stallen. Får de dobbeltturer til Kilebunnen. Det vil si en tur på ca 1,1 mil. Blir ganske lav fart flere plasser her. Men noen fine men ikke så lange bakker innimellom. De to andre som gikk sammen var Orion og Hage Odin. Begge har hatt litt temperament og blitt kastrert. Hage Odin har fikset litt i munnen. Og går derfor uten bitt. Men bak en grind slik at vi finner rett intensitet for han. Dessverre ble det litt mindre film av de to siste gruppene. I og med begge var ute og trente på forskjellige plasser, til samme tid For dere eiere eller andre. Så er det bare å klikke seg inn på filmene å se, dersom det er av interresse.

Skeie Trym, Biffmann, Nesvik`n og Reime Kongen

Disse gikk oppvarming til Kilebunnen. Deretter 4 drag i Hesthagen. Totalt 1,6 mil.

Korrappen og Skjetnefaxa

Disse to gikk 11 km, det vil si to turer til Kilebunnen

Orion og Hage Odin

Litt fra dagens økt. I og med Skjetnefaxa og Korrappen var ute i løypene samtidig, ble det det litt kort film av disse. Ikke så lett når de er ute på to forskjeillige plasser på samme tid

Kolnes Tom

Kolnes Tom og oppasser Dina.

Reime Kongen som har med Sølvi Ertnes på tur

Preben Haagensen holder orden på underlaget

Hva er nytt for hestene etter bytte av plass?

Hestene går nå i en litt ny type trening ift tidligere. Gjelder derfor å la dem bli litt vandt til dette. Slik at det ikke blir for tøft for dem. Sender ikke en eneste hest avsted, uten pulsmåler. Blir nok også litt mer trykk på bakpartiet på hestene når det går mer oppover en tidligere. Så hestene må nok knekkes opp litt mer enn tidligere. Slik at dem ikke går med låsninger.

Fra paneldebatten på Forus i helgen var det også mange ulike emner. Når det gjaldt kaldblodshesten. Var det vel enighet om at den "nye" typen kaldblodshest er i mange tilfeller enormt talentfull. Mengde/styrke trening blir derfor svært viktig. Og man må ikke la seg friste av for stort talent. Uten å ha lagt inn nok mil i beina på hestene. Har man krefter i dem, så kommer nok farten etterhvert. Som nyetablert ung sulten trener. Vil nok mange tippe eg lar meg friste til å sette på mye fart tidlig. Det kommer ikke til å skje. At de får kjenne litt på farten, skal de naturlig nok få gjøre. Men ikke mer enn at vi har kontroll. En etablert trener som Pål Buer er blitt veldig god på laktatmålinger. Og han kunne stort sett ikke kjøre fortere enn 1,45-50 fart med varmblods 2 åringene på heatene per nå. Dersom han skulle seg innenforbi akseptabele verdier. Det sier litt. Samme trenden har vi merket på de kalde 2 åringene her. Ikke det at man ikke kan sette dem opp for å gå fortere. Men nytteverdien vil ikke bli veldig stor. Ift hva som skal skje neste år. Fra stallen kommer det ut 4 stk 2 åringer til Søndag. Hage Odin, Nesvik`n, Reime Kongen og Nesvik Mo. Blir spennende å se hvor mye de har gått frem siden sist vi var på bane. Husk at det blir lunsj på stallen i morra. 

Kringeland Enok til Kilebunnen

Her får dere to videoer fra Inntjore. Vi vil gjerne vise dere eiere hvor vi trener hestene og hvorfor. Unghestdelen på Frivoll er veldig nyttig mht en bane og ei litt lettere løype. Men når man skal ta dem videre til et høyere nivå. Tror vi løyper som vises frem her, er en klar fordel. Alle muligheter finnes her. Det gjelder å evaluere driften og opplegget sitt kontinuerlig. Og gjøre det som er best for kundene. Som tidligere nevnt er det laget mange gode hester fra disse løypene som fremgår av filmene som vises her, også i den senere tid. Både av varm og kaldblods. Har veldig tro på dette konseptet. Og tror det er mulig å skape både gode og varige hester. Samt redusere veterinær kostnadene for eierne. Kan uten tvil bruke mindre fart i trening under slike forhold. Men likevel holde en bra puls. Og skape mer muskler i hestene. Og det er vel det dette dreier seg om i lengden? Det er lett å gå seg vill når man trener under slike forhold. Så glad for at vi kan trene med pulsmåler. Samt rådføre seg med flinke folk, som har fått til hester i disse løypene nylig.

Kringeland Enok i hesthagen

I dag har vi hatt med Kringeland Enok ut i løypene på Inntjore. Denne første filmen er fra den delen av økten. Hvor vi har kjørt i hesthagen trasèn. Denne er ganske tøff. Så bruker ikke denne på unghestene enda.