3 årige Reime Kongen med 29,3 rekord og andreplass på Jarlsberg 19. Mai. (Foto: Eddo/vinnerbongen)

Stall Kringeland Eriksen

Eg er 23 år, profesjonell travtrener med base på Inntjore i Grimstad. Satser hardt på unghester, men tar også inn løpshester for trening. For 300 kr dagen trener eg, forer, og tar hånd om hesten din. Ellers fast utgift på 1000 kr måneden for skoing (500 kr for åringer),Mitt mål er å gjøre hesten så god som den har potensiale til å bli. Eg kusker også stallhestene mine selv.  Hos meg får du jevnlige oppdateringer på hesten din. Vi oppdaterer stallhestene med en kortfattet treningsrapport en gang i uka. Og prøver å følge opp med bilder og filmer fra treningsøkter med jevne mellomrom. Stall Kringeland Eriksen utgjør meg selv, Ida Jansen, Dina Christina Wesøy og Maiken Morales. I tillegg har vi mange som er med og hjelper til i stallen.

Eg kan kontaktes på telefon nr 45 61 46 75 eller Johankeriksen@gmail.com

 Du finner også info om stallen på facebook. Klikk på denne linken isåfall:  https://www.facebook.com/stallkringelanderiksen/?ref=bookmarks

 

 Du kan følge oss på YouTube her: https://www.youtube.com/channel/UC9KRdY-DZc89jfqPcG0w20g

Hvem er eg?

Her er en video som viser hvem eg er. Hvor eg holder til, hvem eg har jobbet hos før. Og hva eg har tenkt meg fremover i travsporten.

Hvordan bli en vinner?

Det å vinne travløp er helt spesielt. Både for eier, oppdretter, oppasser, trener og kusk. Det er min oppgave som trener å prøve å få dette til. Selvfølgelig i dialog med eier, slik at vi er på samme kurs. Eg legger vekt på at hestene skal være godt forberedt før løpet. Spillerene skal også vite at vi har gjort så godt vi kan før den stiller til start. Noen ganger bommer man selvfølgelig. Men målet er iallfall at de skal være i orden. De skal også være rustet til å holde en bra form over en periode. Det finnes veldig varierte muligheter på Inntjore. Man har bakker i forskjellige lengder. Både bratte og mer slake. I tillegg har man områder som nesten blir som en rakbane på opp i mot 2 km! Merker vel på kroppspråket på hestene at de de liker seg ute i skogen. Kan nesten virke som de glemmer at de er ute og trener. Prøver å samkjøre hestene når det lar seg gjøre. Tror dette er bra både for folk og dyr.

Unghestene, hva kan dere vente?

Unghestene har mye fokus i min stall. En kombinasjon av lek og trening føles mest naturlig. Eg ønsker ikke å ha for høy snittalder i stallen. Målet er å holde en snittalder i stallen på mellom 4 og 5 år. De første åringene (som nå er tre år) kom i August måned som åringer. Gikk da på utegang frem til våren. Gode erfaringer med de to første kullene med det. Treåringene virker til å fått ett godt imunforsvar også. Eg ser helst at eg temmer dem selv. Unghestene skal bli trygge på alle situasjoner, lære seg å skritte (slappe av), deretter småjogger dem litt og vi øker gradvis. Eg tror systematisk arbeid er det som fører frem. Fører derfor treningsdagbok fra fra første dag. Og holder kontroll over antall kilometer og pulskurver for hestene. Læringsfasen for unghestene er faktisk ikke så ulikt et menneske. Trygghet og deretter at man lære seg å krype før man kan gå. Man skal heller ikke bruke tvang eller makt på hestene om man gjør det rett. Per nå (Februar måned) er alle oppe i en mil per treningsøkt. Og intensiteten og pulsen økes litt etter litt på dem. Veldig fine hester, som har fått mye trening. Kommer til å kjøre samme opplegg i 2017. Eneste forskjellen er at eg kommer til å flytte utegangen hjem til mitt eget jorde, like ved Frivoll Travbane. Jordet ble sådd i vår. Kommer også til å kutte ut utegangen rundt jul/nyttårstider. Unghestene er også de hestene vi legger mest trykk på mht informasjon. De eldre hestene på stallen er jo i banen ofte, og viser seg forhåpentligvis frem. Mens unghestene er en større tålmodighetsprøve, spesielt for eierene.

Hva har dere i vente med det første unghestkullet mitt som kommer ut i 2018?

Snart dobler vi antall starthester. Flere av 3 åringene er skikkelige i rute i forkant av debut sesongen. Det ligger oppimot 1000 timer med trening og pleie bak hver hest den dagen den debuterer. Da må vi naturlig nok ha en plan på dette. Hva kan spillere, eiere, oppdrettere og andre vente seg fra kullet? Hvilken type trener er eg i forhold til dette? Trenere velger ulike strategier her. Noen har satt hestene veldig opp tidlig. Mens andre lar hestene utvikle seg i takt med løpene. Og setter ikke voldsom fart på hestene i trening. Begge deler har naturligvis sin fordel. Har man en god hest, som har lett for det. Kan man vinne mange løp bare på respekt, dersom den har gjort en «dunder» debut. Ofte ser man at disse hestene er borte når de store pengene skal deles ut. En ting er nok at de andre har fått utviklet seg på en litt annen måte, og dermed hentet lengder på den/de som var så god tidlig. Kan også hende at den treneren som har en litt «seinere» hest, ikke har gjort så mye annerledes treningsmessig underveis. Og dermed bygd opp en robust hest man kan holde formen på utover høsten. Psykisk kan det også være en fordel, om man har kjørt mange fine løp med hestene. Slik at de yter det lille ekstra når de større løpene kommer. Årets Kriterie vinner Valle Ask, Derby vinner Will Prinsen, Biri oppdrettningsløp vinner Lome Diamant, Hoppe kriterie og Oaks vinner, Karmland Anna, Biri oppdrettningsløp vinner Mjølner Torine har alle noe til felles. Ingen entret banen med seier. Tipper det henger sammen med at de ble trent på skikkelig vis denne perioden de debuterte. Og kjørt med fin hånd i løpene.

Hvilken strategi velger eg med mitt første kull i banen? Alle hestene i kullet er naturligvis ikke klasseløpshester. Men føler meg ganske sikker på at det finnes noen der. Kommer uansett til å gjøre det beste for ethvert individ. Noen hester vil dere nok se relativt tidlig i banen. Det blir en typevurdering hvem som kommer i gang først. Flere av hestene kunne eg nok også satt skikkelig opp. Og skapt overskrifter for virksomheten med mitt første kull. Det er ikke målet, tror verken meg eller eier(e) vil være tjent med det på lang sikt. Flere av hestene har kostet en del i innkjøp. Og deretter har eier(e) brukt mange penger på treningsavgifter og innmeldingsavgifter til de større løpene. Da sier det seg selv, at det er løpene med de store premiene vi sikter mot. Alt annet vil jo være en merkelig strategi. Har som mål at minst 6 av disse hestene skal tjene 50000 kr eller mer. Noen skal naturligvis ha et betydelig seks siffret beløp når 2018 sesongen avsluttes. Visst ikke har vi feilet. Treningsmessig kommer eg uansett til, og ikke gjør så mye forskjell om de går løp eller ikke. Det er senere i sesongen, vi virkelig skal ha sving på dem. Samtidig som eg også gjerne vil ha en god 4 års sesong på hestene. Rovdrift gjennom hele 3 års sesongen tror vi derfor ikke vil være veien å gå i forhold til det. Vi må trene og starte i de rette løpene. Når løpene skal kjøres, skal også hestene bli kjørt med en fin hånd. Om man skulle være så heldig at man har en hest som er mye bedre enn konkurrentene. Kommer dere ikke til å se Kringeland Eriksen kjøre fra feltet med 50 meter liksom. I min verden, har det ikke noe for seg med en unghest!

Hvem står bak meg?

Hvem er så folkene bak meg? Eg har i løpet av kort tid fått mange hester i trening. Noen vil kanskje spørre seg hvordan dette går. Og hvor mange ansatte har eg, hvordan rekker man over alle hestene. Dina Christina Wesøy er lærling hos meg. Ei jente som har tatt store steg siden hun begynte i stallen. Veldig kjærlighet til hesten. Godt humør og har stå på vilje. Pliktoppfyllende er hun også. 

 I tillegg er dyktige Ida Jansen ansatt. Ei hestevandt jente som også har montèlisens. Glad for å ha henne med. Hun har kjøreerfaring, kjenner til hestefaget og trav. Flink til å stelle hest. Ida er et viktig tilskudd til stallen. Maiken Morales er også kommet inn på laget. Ei Rogalandsjente med bakgrunn fra stallen til Pål Buer. Hun har også kjørelisens. Maiken kommer til å styrke stallen. Virker til å være ei jente som vil noe. Hun kommer også til å være med å kjøre endel hurtig med hestene. Teamet utgjør 3 ansatte, pluss meg selv med andre ord. I tillegg er Ernst Karlsen og behandler endel av hestene hver mandag. Mens Per Otto Aagre skor de fleste hestene på stallen. Sandra Svang Gjeruldsen er med i stallen hver mandag, som utplassert fra skolen på hestelinja. På Torsdager er Kamilla Wallin Berthelsen med i stallen og hjelper til, også hun er utplassert fra skolen. Preben Haagensen er mannen som legger ned masse timer på løypene. Mens Tom Helgesen jobber turnus. Og er stort sett med og kjører hest hver ukedag når han er hjemme. 
 
I tillegg til disse, er Grimstad et veldig heste distrikt. Det nyter eg godt av. Veldig mange vil være med å kjøre hestene i min stall. Vi kjører ofte unghestene 4 og 4 sammen. Bra for både folk og dyr dette. Noen "drivere" har bra med erfaring, som kan lære meg mye. Mens andre er nye og trenger å lære. Denne kombinasjonen gjør at vi kan spille hverandre gode. Det er flere som er innom stallen. Som synes det er artig å være med å kjøre. Dette setter vi pris på. Et bra stallmiljø er viktig. Og også en viktig oppgave for en travtrener. Det å stimulere til aktivitet, og skape flere aktive travfolk. Det er alltid rom for flere i stallen. Ønsker du å komme innom Stall Kringeland Eriksen. Er det bare å komme. Vi skal ta deg godt i mot!  

Målene, hva skal eg levere til mine kunder?

Troverdighet ift trenervirksomheten jeg driver blir ett nøkkelord i min stall. Eiere skal tilbyes et godt produkt.

Mål er viktig. Hesten skal være i sentrum. Folkene rundt meg skal også få noe igjen. Resultater i banen nok det viktigste. Men opplevelser utenom er også viktig. Jevnlige oppdateringer om hvordan det går med hesten er en selvfølge. Både når det går bra og dårlig. For den som bor nærme stallen og eier hest hos meg, håper eg kommer ofte innom og hilser på.

Rent resultatmessig stiller eg høye krav til meg selv. I 2018 har vi lagt lista høyt. Da kommer unghestene ut. For det første er dette veldig fine hester. Som vi har fått jobbet veldig mye med. Og det kommer vi til å fortsette med! Fra 2018 skal det kjøres inn mer enn det faktureres for i stallen (dette gjelder selvfølgelig kun for de hestene som er 3 år eller eldre).

Foruten at unghestene ser bra ut. Har hestene stammemessige forutsetninger for å nå langt. Eg bruker flere folk som eg selv mener er gode på dette feltet når det velges ut unghester. Folkene har vist at de kan plukke ut hester tidligere. I tillegg er eg møysommelig når eg går i gjennom hestene. Og sjekker dem eksteriørmessig. Det hjelper lite med en bra stamme, om man ikke faller for individet. Om du er på jakt etter unghest. Ta gjerne kontakt. Så skal vi gjøre alt vi kan for å finne frem en god hest.

Her er den ene løypa vi trener mye i.

Den løypa er kanskje den som er mest brukt. Blir en form for fartslek. Det vil si at det blir en form for intervaller. Uten at man kjører systematisk i mange tilfeller. Hestene virker til å trives under disse forholdene. Pulsen følges nøye. Underlaget har fokus. Denne løypa har også muligheter for mer systematisk trening. Det vil si at man kjører intervaller på den lettere delen. Eller i en av de korte bakkene.

Denne løypa blir også brukt endel

Denne delen er også fin. Her blir det nok litt tøffere om man kjører fra toppen av den bratte bakken i starten til enden. Den første bakken kommer vi nok alltid til å skritte opp. Skal hestene ha det rette trykket i økten. Nytter det ikke å få stive bein før vi i det hele tatt kommer i gang med treningen:) Kjører vi noen av øktene her, vil det nok bli seige hester med god distanse evne. Det er iallfall målet.